search slide
search slide
pages bottom

Olej bez nadzoru

Olej bez nadzoru

Każdy rodzaj oleju ma moment, w którym zaczyna dymić. Jest to temperatura, w której olej zaczyna się palić. Jeśli olej się pali zaczyna rozkładać się szybko i jedzenie zyskuje niesmak. Najlepsze rodzaje oleju w to olej z orzeszków ziemnych, rozgrzewany do 450 stopni, olej kukurydziany do 450, z pestek winogron do 420, z krokosza barwierskiego do 510, 460 sojowy, słonecznikowy 440 i rzepakowy do 400. Nigdy nie wolno pozostawiać bez nadzoru gorącego oleju. Większość olejów będzie mogła stanąć w płomieniach na około 600 stopni. Jeśli olej się pali to może rzeczywiście spowodować wybuch. Trzeba wtedy wyłączyć ogień i przykryć patelnię pokrywką lub blachą. Upewnij się, że olej jest rafinowany kiedy używasz oleju. Nie należy używać olejów innych. Ich punkty dymu są znacznie niższe. Możliwe jest ponowne wykorzystanie oleju jeśli możesz go odcedzić go i przechowywać w lodówce. Jednak im czystszy olej, tym lepsze jedzenie. Ze względu na ciepło, olej zepsuje za każdym razem, kiedy będziesz go używać.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *