search slide
search slide
pages bottom

Ser w czasie ciąży

Ser w czasie ciąży

Raporty w wiadomościach ciągle mówią nam o żywności. Jest tak wiele różne poglądów na ser i na to czego powinno lub nie powinno się jeść w czasie ciąży, czemu wierzyć? Najlepsze potrawy do jedzenia w czasie ciąży są te, które dostarczają niezbędnych witamin, minerałów, chudego białka i energii, w skrócie – to świeże jedzenie! Unikaj żywności przetworzonej tak bardzo, jak to możliwe. Ty i Twoje dziecko nie potrzebujecie tych wszystkich numerów E. Nabiał, taki jak ser i jogurt są ważne w okresie ciąży, ponieważ są one doskonałym źródłem wapnia i białka. Wapń pomaga rozwijać kości nienarodzonego dziecka dla prawidłowego wzrostu. Są jednak sery, które są wskazane, aby uniknąć ich w czasie ciąży ze względu na ryzyko zarażenia listeriozą. Listeria to bakterie znajdujące się w glebie, gdzie krowy, owce i kozy się pasą. Jeśli ser jest niepasteryzowany istnieje ryzyko listeriozy obecnej w serze, co może powodować poważne, jeśli nie śmiertelne uszkodzenie nienarodzonego lub nowo narodzonego dziecka. Jednakże, jeżeli mleko jest pasteryzowane, ogrzewane lub gotowane, bakterie, w większości przypadków, są zabijane.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *