search slide
search slide
pages bottom

Cynamon od czasów starożytnych

Cynamon od czasów starożytnych

Cynamon jest to kora drzewa, Cinnamomum zeylanicum. Cynamon jest przyprawą, która jest związana z pieczeniem. Jest również stosowany w kuchni jeśli chodzi o dania główne na subkontynencie indyjskim i był bardzo wyczekiwaną przyprawą w Europie od czasów starożytnych. To była jedna z przypraw przywiezionych do Europy w czasach starożytnych przez arabskich handlarzy. Cynamon pochodzi z Chin, Wietnamu i Indonezji, inna odmiana pochodzi ze Sri Lanki i Indii. Ten drugi jest mniej aromatyczny i jest tańszy. My nadal korzystamy z cynamonu w ramach grzanego wina w taki sam sposób, jak starożytni Grecy, z goździków. Oto niektóre z podstawowych składników niemieckiego „Gluhwein”, który jest pijany w miesiącach zimowych. Jest wykonany przez ogrzewanie czerwonego wina z goździkami cynamonu i dodaje się do tego kilka strąków kardamonu i być może kilka plasterków świeżego imbiru. Oprócz jego zastosowania jako przyprawa, cynamon ma właściwości lecznicze. W Grecji i Turcji jest używany z innymi przyprawami na przeziębienia i grypę.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *