search slide
search slide
pages bottom

Indyjska królowa przypraw

Indyjska królowa przypraw

Kardamon, znany jako „Elaichi” w hindi, jest uważany za „Królową indyjskich przypraw”. Uprawiany głównie w południowych stanach Karnataka, Kerala i Tamil Nadu, jest to jedna z najdroższych przypraw świata. Kardamon jest powszechnie stosowany w wytwarzaniu różnych rodzajów artykułów spożywczych i napojów. Jest to również popularny odświeżacz ust po posiłku. Istnieją trzy kategorie indyjskiego kardamonu – Alleppey Zielona Superior (AGS), Alleppey Zielona Extra Bold (AGEB) i Alleppey Zielona Bold (AGB). Kardamonowy olej jest popularnym składnikiem w przygotowaniu żywności i leków. Oto kilka ważnych korzyści zdrowotnych wynikających z kardamonu. Pomaga w trawieniu – Kardamon zawsze był znany jako skuteczny środek przeciwko problemom trawiennym. Można spożywać go na surowo lub zrobić wywar z przypraw, aby utrzymać żołądek w dobrym stanie. Może być również stosowany do zwalczania zaparcia, kwasowość, nudności, wzdęcia, gazów, utraty apetytu, zgagi itd – wiadomo, że działanie łagodzące na błony śluzowe też jest w jego udziale.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *