search slide
search slide
pages bottom

Żurawina na stołach

Żurawina na stołach

Żurawina od dawna jest częścią zdrowego menu, stała się częścią kultury zachodniej. Żurawnina rzeczywiście ma długą historię, jeśli chodzi o jej miejsce w Ameryce Północnej i ma ważne miejsce w codziennym życiu Indian. Była używana przez Indian, aby dodać smaku do żywności, pomagała w leczeniu ran z zatrutymi strzałami i używana była jako barwnik na koce i dywany. Kobiety szybko zaczęły tworzyć swoje własne sposoby używania żurawiny na ich stołach. Zrobiły sosy, tarty i napoje. Dziś serwowane są w różnych formach – a czasami nawet z sałatką. Żurawiny są również wykorzystywane do wypieków – doskonale pasują do owoców i do pieczywa, są dobre na gofry i naleśniki. Żurawina może mieć różne różne nazwy używane przez Indian z różnych obszarów. Niektóre są wymienione poniżej: Sassamanesh – Wschodniej (Nowa Anglia) Atoqua – Algonquians w Wisconsin. Pakimintzen – New Jersey. Współczesna nazwa nawiązuje do jedzenia jagód. Warto ją włączyć do domowego menu.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *